Translate

søndag 25. august 2013

BIOS



BIOS er et scenisk-sonisk refleksjonsrom, en lydlig og visuel meditativ forestilling med utganspunk i biedøden over hele verden. BIOS handler om livet, om transformasjon, om å lytte til lyden av løv i vinden og hva biene som forsvinner prøver å si oss. BIOS er et forsøk på å forstå og forholde seg kunstnerisk til en økokrise, så stor at den lett kan virke paralyserende.





RIDDER, ikke rustet for kamp:

Det er sommer. Jeg er høygravid jeg sitter på verandaen og ser på vinden som   beveger bladene i trærne. Jeg skal drikke en koppe te før jeg leser avisen. Det kommer en bie flyvende og setter seg varsomt på hånden min.

Så stille, så veldig stille. 

Den andre hånden hviler på den store magen. Babyens bein drar   seg raskt over fra den ene siden til den andre.  Det er som om bien kikker meg  inn i øynene, som om den prøver å si meg noe. 

Kan du høre det? Kan du høre det? Kan du høre at jeg har kommet for å fortelle deg noe. Hva er det du vil si,  spør jeg.

           
Så letter bien og flyr bort. Jeg åpner avisen. Det første jeg leser er at            honningbiene forsvinner. Honningbiene forsvinner fra kubene sine. 

Ingen vet  hvor de er. 

Biene dør over hele verden.

Ingen vet hvorfor.
                                                                                               -tekst fra forestillingen-
           
         

BIOS er del av en scenisk krisetrilogi, sammen med STILL IN SILENCE og SE. I originalversjonen på Black Box Teater samarbeidet vi med det internasjonalt anerkjente vokalensemblet Nordic Voices og slagverker Eirk Raude. På scenen var også cellist Tove Erikstad og skuespiller Nina Ossavy.


"Man går ikke uberørt hen i natten etter en forestilling av et slikt format, som også inkluderer et meget klarrøstet engagsjert kor i sjarmerende side blomsterkjoler, en vemodig strengesolist, rystende statistiske data, og et scenisk ensemble nærvær av de få"j

"Det personlige engasjementet oppleves smittende i den grad at man kommer ut av salen med ønske om å bruke livet sitt på noe viktig. Samtidig er det lett å føle apati med problemenes enorme omfang. Det gamle slagordet "Tenkt globalt, handle lokalt" gjør seg gjeldende i det som blir forestillingens lyseste punkt nemlig avslutningsfilmen hvor Nina Ossayv en vakker smilende sommerdag får seg sin egen bikube" Anna Valberg, scenekunst.no









fredag 23. august 2013

Sommerens viktige bie-nyheter

Det har vært mange viktige bienyheter i løpet av sommeren.

Her kommer to av dem.

1 . Delvis forbud av fipronil

Fipronil er meget giftig for bier. Vi har skrevet om giften før i bloggen under navnet "fipronil".

Nå har EU delvis forbudt  fipronil. Forbudet gjelder dypping av mais og solsikkefrø i giften. Forbudet starter fra 31 desember men frø som allerede har blitt behandlet med fipronil kan allikevel brukes til slutten av feburar 2014.  Forbudet av fipronil kommer i kjølvannet av det to årige forbudet av tre neonikotinoider som kom tidligere i våres og viser at bienes massedød endelig blir tatt alvorlig.

Så er spørsmålet om det virkelig er nok å forby noen få stoffer.

Dette bringer oss over på neste nyhet.

2. Soppdrepende midler også farlig for bier

Soppdrepende midler har vært ansett som "ufarlig" for bier.
Men nå er en studie utgitt i PLOS ONE , som konkluderer med at soppdrepende faktisk midler er svært skadelig for bier.

"While fungicides are typically seen as fairly safe for honey bees, we found an increased probability of Nosema infection in bees that consumed pollen with a higher fungicide load. Our results highlight a need for research on sub-lethal effects of fungicides and other chemicals that bees placed in an agricultural setting are exposed to.

Studien diskuterer også den svært uheldige og skadelige coctailen som oppstår med soppdrepende midler og sprøytemidler.

Det som også er oppsiksvekkende og nytt i denne studien er at det har undersøkt pollen også fra ville planter i nærheten av avlingende som hadde blitt sprøytet. Undersøkelsene viste høye doser, både dødelig (letale) og sub-letale, i pollene hentet fra disse.

“It’s not clear whether the pesticides are drifting over to those plants but we need take a new look at agricultural spraying practices,” .

Hele landbruket må inn i en ommlegging. 
Fra et kjemisk basert landbruk fullt av gifter til et moderne økologisk landbruk.
Vi drikker vann som er smittet med sprøytemidler, vi spiser mat med giftrester, biene dør og vi blir syke. Når er det nok gift?